Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων Κρήτης. Ρεπορτάζ από τη Τηλεόραση από τους Πολίτες

Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι, διαβάστε το παρακάτω ρεπορτάζ από την Τηλεόραση από τους Πολίτες. Εχει σχέση με τη πρόσφατη ομιλία που είχαμε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Βουτιά προς τους ...παππούδες

Η Τηλεόραση από τους Πολίτες ακολουθεί τις έρευνες των καταδυόμενων αρχαιολόγων περιμετρικά της Κρήτης. Καταγράφει τις σημαντικές πληροφορίες που δίνει ο βυθός και συζητά για την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού ως το καλύτερο μέσο για την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων. Εξάλλου, το άγνωστο παρελθόν έρχεται λίγο πιο κοντά μας, αν σκεφτούμε ότι το διάστημα που μας χωρίζει από την αρχαιότητα είναι μόλις μερικοί παππούδες…

Στην Κρήτη συστάθηκε πρόσφατα το γραφείο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και έχει ήδη να επιδείξει σημαντικό έργο, σε πείσμα της πρωτοφανούς γενικότερης απαξίωσης στον τομέα του Πολιτισμού.

Σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και το Αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Ηole της Μασαχουσέτης, πραγματοποιήθηκαν ήδη σημαντικές έρευνες στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ του Ηρακλείου και της Ντίας, οι οποίες έφεραν στο φως σημαντικά ναυάγια των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Οι έρευνες στον κρητικό βυθό θα συνεχιστούν με τη χρήση της πιο προηγμένης τεχνολογίας, για την ακριβέστερη καταγραφή των στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη κάθε χρήσιμης αρχαιολογικής πληροφορίας.

Ο καταδυόμενος αρχαιολόγος του γραφείου στο Ηράκλειο μιλά για το τεράστιο έργο που έχει να καλύψει η υπηρεσία με μόνο αντίδοτο τη μεθοδική και σκληρή δουλειά, αλλά και τη συμπαράσταση των τοπικών επιστημονικών και άλλων φορέων. Μιλά επίσης για την αναγκαιότητα μετάδοσης της αρχαιολογικής πληροφορίας και τη βιωματική σχέση που μπορούμε να αποκτήσουμε με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
Δημοσίευση: 03-04-2012
Παραγωγή: Μάρτιος 2012
Διάρκεια: 11:43
Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
Κάμερα: Νίκος Σαράντος, Γιάννης Αλικιώτης
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις του σωματείου μας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φωτογραφίες από το σωματείο μας

Λεωφόρος Δημοκρατίας 10, (Εργατικό Kέντρο Hρακλείου), Ηράκλειο, Κρήτη, Τ.Κ. 713 06. Τηλέφωνο: 2810-28-1984, Fax auto: 2810-288.802, e-mail: cretanguides@gmail.com
Η γραμματεία λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή, 18:00 έως 20:00