Κρήτη, προσβάσιμη σε όλους

Αρχίζουμε τη προσπάθεια για μια «Κρήτη προσβάσιμη για όλους 

 Με στόχο την ευαισθητοποίηση της Κοινής Γνώμης, των τοπικών Αρχών, των φορέων του Τουρισμού, αλλά και των απλών πολιτών στη καθημερινότητα μας, το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με θέμα:

«Κρήτη προσβάσιμη για όλους».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκε το πρόβλημα των ελλείψεων σε υποδομές και υπηρεσίες για τη διευκόλυνση των τουριστών που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία και επισκέπτονται την Κρήτη, για τις διακοπές τους.

Ένα πρόβλημα το οποίο έχει βέβαια, όχι μόνο πανελλαδικές, αλλά και πανευρωπαϊκές διαστάσεις, με τους ξεναγούς της Κρήτης να λαμβάνουν την πρωτοβουλία και μέσα από το πρόγραμμα «Tourism for all» επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν τους φορείς, τις Αρχές, τον επιχειρηματικό κόσμο και όλη την κοινωνία γενικά.

«Στόχος μας είναι να επιτευχθεί ένας Τουρισμός χωρίς διακρίσεις, προσβάσιμος για όλους, με τους ξεναγούς να εργάζονται αποτελεσματικά με άτομα που έχουν δυσκολίες, όρασης, ακοής, κινητικά προβλήματα, αλλά και μαθησιακές δυσκολίες», σημειώνει χαρακτηριστικά η ξεναγός κ. Μαρινέλα Μαμαλάκη – Σταυρακάκη, η οποία συμπλήρωσε λέγοντας πως το θέμα δεν είναι μόνο οι τουρίστες, αλλά και οι κάτοικοι του νησιού.

Στη σπουδαιότητα της εκδήλωσης και την πρωτοβουλία που ξεκινά, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης Βαγγέλης Παπανικολάου, κάνοντας αναφορά και στην ανάγκη για την παροχή κατάλληλων και ειδικών υπηρεσιών, πέρα από τις αναγκαίες δομές.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 3 Απριλίου, οι κύριοι ομιλητές ήταν, η κ. Κατερίνα Παπαμιχαήλ, Αρχιτέκτων, εμπειρογνώμων προσβασιμότητας-ΕΝΑΤ, (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό) και ο κ. Ivor Ambrose, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΝΑΤ, που με την εμπειρία τους επισήμαναν ότι σε πολλά θέματα μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα, τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και να τις εφαρμόσουμε στις δικές μας .

«Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε το νησί μας προσβάσιμο για τους ανθρώπους μας και κατ’ επέκταση για τους τουρίστες», είπαν οι ομιλητές στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης αφού τόνισε ότι η προσβασιμότητα είναι θέμα όχι μόνο του Τουρισμού, αλλά της ίδιας της καθημερινότητας, επισήμανε πως ακόμη και από την άποψη των προοπτικών σε επίπεδο Οικονομίας να το προσεγγίσει κάποιος, θα διαπιστώσει ότι τα οικονομικά οφέλη είναι πάρα πολλά. Για αυτό και προτρέπει και εκείνος τους επιχειρηματίες να στραφούν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των υποδομών για την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών, με την Περιφέρεια Κρήτης να στέκεται αρωγός και να στηρίζει την προσπάθεια αυτή.

«Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση πολλών δράσεων και πρωτοβουλιών, όπως είναι η ανάδειξη θεματικών διαδρομών, στις οποίες θα ήταν πολύ καλό να έχουν σήμανση για προσβασιμότητα. Απέχουμε πολύ από το επιθυμητό επίπεδο και χρειάζονται ρεαλιστικά βήματα. Υπάρχει διάθεση για τη χρηματοδότηση υποδομών και τη συνεργασία με φορείς και επιχειρηματίες και ευελπιστούμε ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε αποτελέσματα και προς αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαμιεδάκης.

Για να αντιληφθεί κανείς τις δυνατότητες που υπάρχουν και τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από έναν «προσβάσιμο Τουρισμό» αρκεί να πληροφορηθεί ότι το 15% του πληθυσμού της Γης ή αλλιώς 1 δις άνθρωποι έχουν κάποια μορφή αναπηρίας, εκ των οποίων το 45% ταξιδεύει στο εξωτερικό. Συνολικά 80 εκ. άνθρωποι στην Ε.Ε. (1 στους 5), επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την αναπηρία τους. Ενώ ο «προσβάσιμος Τουρισμός» στηρίζει συνολικά 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας._

-----------------------------------

Υπάρχει ένας οργανισμός, κάνετε κλικ στο pantou.org, που βοηθάει στις προδιαγραφές και πιστοποίηση ατόμων, επιχειρήσεων για προσβασιμότητα, μπορείτε να εγγραφείτε να σας βοηθήσουν με το τι χρειάζεται να πιστοποιηθείτε, δείτε ένα παράδειγμα ΕΔΩ 

ή στείλτε μας μειλ στη διεύθυνση του Σωματείου μας για να σας βοηθήσουμε .

---------------------------------------------------------------------------------------------

 IMG 20190403 210325 2

 Pantou

Pantou2

Πρόσκληση της εκδήλωσης :

 Το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιεί μία συνάντηση με θέμα:

 “Κρήτη προσβάσιμη για όλους”

Η συνάντηση θα γίνει στις 3 Απριλίου 2019, ημέρα Τετάρτη, ώρα 18.00 - 21.00, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» της οδού Ανδρόγεω.

 Σας προσκαλούμε όλους να παρευρεθείτε, για να ξεκινήσουμε μαζί αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια για μία Κρήτη προσβάσιμη σε όλους.

 Ομιλητές:

-    Μαρινέλα  Μαμαλάκη - Σταυρακάκη, Ξεναγός

- Κατερίνα Παπαμιχαήλ, Αρχιτέκτων, εμπειρογνώμων προσβασιμότητας -ΕΝΑΤ (Ευρωπαϊκό      Δίκτυο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό)

-  Ivor Ambrose, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΝΑΤ

-  Μιχάλης Βαμιεδάκης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης

 Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Συντονιστής ο Ευάγγελος Παπανικολάου, Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης.

TOURISM FOR ALL  (1)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις του σωματείου μας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φωτογραφίες από το σωματείο μας

Λεωφόρος Δημοκρατίας 10, (Εργατικό Kέντρο Hρακλείου), Ηράκλειο, Κρήτη, Τ.Κ. 713 06. Τηλέφωνο: 2810-28-1984, Fax auto: 2810-288.802, e-mail: cretanguides@gmail.com
Η γραμματεία λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή, 18:00 έως 20:00