Δίκτυο Κρητικού ελαιολάδου...

Το παρακάτω δελτίο τύπου είναι από το Επιμελητήριο Ηρακλείου και αφορά νέα δράση του φορέα "Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου".

Το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης - Σαντορίνης είναι μέλος του φορέα αυτού από την ίδρυση του, συμμετέχοντας αφιλοκερδώς στη προσπάθεια προβολής και ενημέρωσης των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων της Κρήτης των μοναδικών πλεονεκτημάτων του ελαιολάδου. 

ΔΙΚΤΥΟ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

07 - 09 – 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου

Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση ΑNUGA 2011

Δράσεις προβολής

Δυναμική παρουσία στην κορυφαία έκθεση Τροφίμων & Ποτών ANUGA 2011 της Γερμανίας, προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς το Δίκτυο Κρητικού  Ελαιολάδου με στόχο να προβάλει την απαράμιλλη  ποιοτική αξία του κρητικού προϊόντος και ν’ ανοίξει δρόμους για την οργανωμένη προώθησή του στη διεθνή αγορά.

Στο ενιαίο περίπτερο που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Κρήτης – υπό την αιγίδα του ΟΠΕ - για την παρουσίαση και άλλων κρητικών προϊόντων, το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου θα συμμετέχει με 16 επιχειρήσεις απ’ όλη την Κρήτη, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και το εμπόριο   ελαιολάδου και προϊόντων ελιάς.

Στο χώρο υποδοχής του περιπτέρου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κάθε ένα από τα ελαιόλαδα με το διακριτικό τους όνομα και στη συνέχεια ν’ απευθύνονται στον αντίστοιχο εκθέτη ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο προϊόν.

Η διαδικασία γευστικής δοκιμασίας του κρητικού ελαιολάδου θα συνοδευτεί από πιάτα που θα ετοιμάσει μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, ως πρωινό, δεκατιανό και μεσημεριανό, βασισμένα στην κρητική διατροφή.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις προβολής του κρητικού ελαιολάδου θα δώσει και συγκρότημα παραδοσιακής κρητικής μουσικής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου κ. Μανώλης  Φραγκάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου  «στόχος του Δικτύου είναι  να προβάλλουμε την ιστορική –κοινωνική - περιβαλλοντική και πολιτιστική σπουδαιότητα των προϊόντων της ελιάς και του ελαιολάδου και να τονίσουμε τη συνεισφορά τους στην ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής ως προτύπου σωστής διατροφής».

Ενημερωτικό φυλλάδιο 

Για την επίτευξη των στόχων του,  το Δίκτυο εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο στη αγγλική και την ελληνική γλώσσα σχετικά με τα ευεργετικά πλεονεκτήματα του κρητικού ελαιολάδου, το οποίο έχει τοποθετηθεί ήδη - και διανέμεται δωρεάν στους επισκέπτες - σε καλαίσθητες προθήκες στους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσσού, της Φαιστού και της Γόρτυνας, καθώς επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στα γραφεία του ΕΟΤ, στο λιμάνι Ηρακλείου, σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, σε αγροτικές εκθέσεις - όπως η Έκθεση Αρκαλοχωρίου και ο Αγροτικός  Αύγουστος στα Χανιά - και στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

Το ενημερωτικό  αυτό τρίπτυχο μεταφράζεται  επίσης σε γερμανικά και ρωσικά  - με παραπομπή στο υπό κατασκευή site του Δικτύου το οποίο θα δίνει επιπλέον στοιχεία για κάθε ενδιαφερόμενο  - και θα διανεμηθεί και στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης ANUGA 2011, συμβάλλοντας στη καλύτερη προβολή του κρητικού ελαιολάδου.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Το Δίκτυο του Κρητικού Ελαιολάδου συστάθηκε πριν  από περίπου 10 μήνες με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και άλλων  οκτώ φορέων με βάση το δόγμα ότι προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και η ελιά, το κρασί, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και η τοπική γαστρονομία στο σύνολό της, καθώς και ο τουρισμός μπορούν και πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κρήτης στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Δίκτυο έχει ως βασικό και κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των θεσμών, ώστε να ενδυναμωθεί η κατανάλωση ελαιολάδου εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι υπόλοιποι οκτώ φορείς  που συμμετέχουν στο Δίκτυο είναι:

  • Το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
  • Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο/Παράρτημα Κρήτης.
  • Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης
  • Ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου.
  • Η Ένωση Ξενοδόχων Κρήτης.
  • Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων.
  • Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και
  • Το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρας.

Στις πρώτες ενέργειες του Δικτύου συγκαταλέγεται η διεξαγωγή επιμορφωτικού σεμιναρίου σε ξεναγούς και τους διευθυντές ξενοδοχείων, τον περασμένο Φεβρουάριο, με επίκεντρο τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα όπως λάδι, κρασί, μέλι, κτηνοτροφικά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ο τρόπος παραγωγής τους, η σημασία και ο ρόλος τους στη τοπική γαστρονομία και γενικότερα στην κρητική διατροφή.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

07ΟΚΤ
2019
Συνάντηση εργασίας στη Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου στις 3 Οκτωβρίου 2019 Μετά από αίτημα του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, έγινε συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ευγένιο, αριστερά του τον αρχαιολόγο κ.Κωνσταντίνο Γιαπιτζόγλου, αριστερά
03ΙΟΥΛ
2019
Νέος τρόπος στάθμευσης στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού Προς οδηγούς και ξεναγούς :Οταν φθάνουν τα πρώτα τουριστικά λεωφορεία στο χώρο στάθμευσης τους στη Κνωσό, έχουμε οργανώσει να σταθμεύσουν με νέο τρόπο ώστε να δοκιμάσουμε και στη πράξη αν είναι
01ΑΠΡ
2019
Κρήτη, προσβάσιμη σε όλους Αρχίζουμε τη προσπάθεια για μια «Κρήτη προσβάσιμη για όλους   Με στόχο την ευαισθητοποίηση της Κοινής Γνώμης, των τοπικών Αρχών, των φορέων του Τουρισμού, αλλά και των απλών πολιτών στη
25ΜΑΡ
2019
Μια Κρητική Οδύσσεια Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, ώρα 19:00, το Σωματείο μας συνδιοργανώνει με τον Δρ. Αντώνη Σπ. Βασιλάκη,αρχαιολόγο,  ομιλία, με θέμα "Μια Κρητική Οδύσσεια". Θα παρουσιαστούν στοιχεία από την
15ΜΑΡ
2019
Oμιλία του καθηγητή κ. Νίκου Σταμπολίδη με θέμα τρεις πόλεις της Κρήτης Oμιλία του καθηγητή κ. Νίκου Σταμπολίδη στο Ηράκλειο Κρήτης με θέμα την έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Αθήνας https://cycladic.gr/page/kriti-anadiomenes-polis-aptera-eleutherna-knosos# Κρήτη.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις του σωματείου μας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φωτογραφίες από το σωματείο μας

Λεωφόρος Δημοκρατίας 10, (Εργατικό Kέντρο Hρακλείου), Ηράκλειο, Κρήτη, Τ.Κ. 713 06. Τηλέφωνο: 2810-28-1984, Fax auto: 2810-288.802, e-mail: cretanguides@gmail.com
Η γραμματεία λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή, 18:00 έως 20:00